مجموعه رستا با تکیه بر 5 سال سابقه فعالیت در صنعت خدمات ذیل را ارائه می کند:
- طراحی، مدلسازی و نقشه کشی قطعات و دستگاه های صنعتی
- ساخت قطعات به روش پرینت سه بعدی (FDM و رزینی)
- انجام امور پس پردازش قطعات پرینت شده (پولیش و رنگ)
طراحی، مدلسازی و نقشه کشی قطعات و دستگاه های صنعتی
این خدمات شامل طراحی یا مدلسازی یک قطعه یا قطعات دستگاه های صنعتی و ارائه مدل سه بعدی از آن می باشد. طراحی مکانیکی یک قطعه یا دستگاه با ارزیابی نیازها و همچنین محدودیت های مطرح شده از سوی کارفرما انجام می گیرد. مدلسازی نیز می تواند از روی قطعه اصلی یا از روی نقشه های دو بعدی که از سمت کارفرما در اختیار مجموعه قرار می گیرد انجام شود. پس از طراحی یا مدلسازی قطعه یا قطعات، فایل سه بعدی قطعات به همراه نقشه های دو بعدی (Drawing) و فایل های اسمبلی در اختیار کارفرما قرار خواهد گرفت.
ساخت قطعات به روش پرینت سه بعدی (FDM و رزینی)
پرینت سه بعدی قطعات به دو روش FDM و رزینی در مجموعه ما صورت می گیرد. جهت مشاهده نمونه کارهای انجام شده توسط این بخش می توانید به گالری نمونه کارها مراجعه نمایید.
انجام امور پس پردازش قطعات پرینت شده (پولیش و رنگ)
در مجموعه رستا عملیات پس پردازش قطعاتی که با پرینتر FDM پرینت شده اند به دو روش صورت می گیرد. در روش اول با بتونه کاری و سنباده زنی قطعه اقدام به سطح سازی و پولیش کاری می شود. سطح سازی می تواند با به کار بردن رزین به جای بتونه نیز انجام گیرد که علاوه بر استحکام بخشیدن به قطعه، سطح سازی بسیار تمیزتر انجام می شود ولی پرهزینه بوده و برای قطعات بزرگ به صرفه نمی باشد. پس از سطح سازی، یک لایه رنگ آستر پلاستیک و بعد از آن چند لایه (بسته به نیاز) رنگ فوری خودرویی بر روی قطعه پاشیده می شود. پس از رنگ آمیزی قطعه به دقت مورد بررسی قرار گرفته تا از عدم وجود مشکل در سطح رنگ آمیزی شده اطمینان حاصل شود. در صورت وجود هر مشکلی در سطح، عملیات فوق مجدد صورت می گیرد. لازم به ذکر است که این روش زمان بر و پر هزینه است.
در روش دوم با استفاده از بخار حلال های شیمیایی (مانند استون و الکل) سطح قطعه پولیش و براق شده به طوری که لایه های روی سطح قطعه ی پرینت شده از بین رفته و سطح حالت آینه ای پیدا خواهد کرد. این روش نسبت به روش قبل هزینه اجرای کمتری دارد ولی احتمال تغییر ابعادی قطعه و همچنین از بین رفتن برخی جزئیات ریز وجود دارد.